Aktualności

"Rusza konkurs #mitosmakuje - do wygrania staże u Karola Okrasy - zdjęcie główne

"Rusza konkurs #mitosmakuje - do wygrania staże u Karola Okrasy

Polska scena kulinarna ma okazję świętować, właśnie startuje niezwykły konkurs kulinarny „#mitosmakuje”. To wyjątkowa okazja dla kucharzy, by podzielić się swoją pasją, kreatywnością i mistrzostwem. czytaj więcej >
Odkryj sekrety kulinarnych mistrzów z Karolem Okrasą w Krynicy-Zdroju - zdjęcie główne

Odkryj sekrety kulinarnych mistrzów z Karolem Okrasą w Krynicy-Zdroju

Branża gastronomiczna i hotelarska ma niepowtarzalną okazję do wzięcia udziału w ekskluzywnym szkoleniu prowadzonym przez znanych szefów kuchni, w tym wybitnego Karola Okrasę. Wydarzenie, zatytułowane "Szkolenie Kulinarnych Mistrzów z Karolem Okrasą", odbędzie się w dniu 12 marca 2024 w historycznej Pijalni Głównej w Krynicy-Zdroju. czytaj więcej >
Porady od dietetyka - Mateusz Klimek radzi: rodzaje mięsa drobiowego i ich walory zdrowotne - zdjęcie główne

Porady od dietetyka - Mateusz Klimek radzi: rodzaje mięsa drobiowego i ich walory zdrowotne

Cześć! Jako dietetyk, zawsze fascynowało mnie, jak różne rodzaje mięs wpływają na nasze zdrowie i samopoczucie. Dzisiaj chciałbym się z Wami podzielić kilkoma ciekawostkami na temat mięsa drobiowego – jego różnych rodzajów i ich walorach zdrowotnych. czytaj więcej >
Porady od dietetyka - Mateusz Klimek radzi - zdjęcie główne

Porady od dietetyka - Mateusz Klimek radzi

Hej! :) W dniu dzisiejszym chciałbym podzielić się z Wami moimi przemyśleniami na temat znaczenia mięsa drobiowego w dostarczaniu organizmowi żelaza - niezwykle ważnego minerału w naszym organizmie. czytaj więcej >
Groźny mit utrzymuje się do dziś - zdjęcie główne

Groźny mit utrzymuje się do dziś

Mit o "faszerowaniu" mięsa antybiotykami i hormonami narodził się prawdopodobnie w USA. czytaj więcej >
Przez smakoszy to mięso uznane zostało za najbardziej wykwintne - zdjęcie główne

Przez smakoszy to mięso uznane zostało za najbardziej wykwintne

Mięso kacze nie znajduje aż tylu amatorów, ilu ma mięso kurcząt i indyków, ale przez wytrawnych smakoszy uznane zostało za najbardziej wykwintne, podawane na specjalne okazje. czytaj więcej >
To zagrożenie dla naszego zdrowia i zgrabnej sylwetki - zdjęcie główne

To zagrożenie dla naszego zdrowia i zgrabnej sylwetki

Niewłaściwa dieta i mało aktywny tryb życia prowadzą do gromadzenia się nadmiaru tkanki tłuszczowej. czytaj więcej >
Nie zapominaj o sosie! - zdjęcie główne

Nie zapominaj o sosie!

Ważny element prawie każdego dania, o którym nie należy zapominać – sos! Poniżej znajdziesz przepisy na sosy, które podkreślą smak potraw z drobiem w roli głównej. czytaj więcej >
Jesteś tym, co jesz - wybieraj mądrze! - zdjęcie główne

Jesteś tym, co jesz - wybieraj mądrze!

Wybory żywieniowe, jakich dokonujemy, uzależnione są od wielu czynników, między innymi od naszych preferencji organoleptycznych, wiedzy o produktach i składnikach żywieniowych, od poziomu naszego wykształcenia, ceny żywności czy chociażby tradycji kulinarnych. czytaj więcej >
Drób - prawidłowy wzorzec żywieniowy - zdjęcie główne

Drób - prawidłowy wzorzec żywieniowy

Mięso drobiowe uznane zostało za wzorzec prawidłowo zbilansowany, pod względem ilości i jakości niezbędnych w codziennej diecie aminokwasów. czytaj więcej >
Od tego co spożywamy każdego dnia, zależy kim jesteśmy i kim będziemy - zdjęcie główne

Od tego co spożywamy każdego dnia, zależy kim jesteśmy i kim będziemy

Od tego co spożywamy każdego dnia, zależy kim jesteśmy i kim będziemy, a codzienne nasze odżywianie, już od okresu prenatalnego aż do późnej starości, służy nie tylko przetrwaniu, ale przede wszystkim naszemu zdrowiu, długości i jakości naszego życia. czytaj więcej >
Zadbaj o urozmaicony jadłospis - zdjęcie główne

Zadbaj o urozmaicony jadłospis

Jak ustrzec się niedoborów pokarmowych? Najważniejszy jest urozmaicony jadłospis! czytaj więcej >
Pięć posiłków to podstawa! - zdjęcie główne

Pięć posiłków to podstawa!

Najwłaściwszym sposobem odżywiania się jest spożywanie dziennie pięciu małych objętościowo posiłków, o stałych porach, aby nie dopuścić do zbyt długich przerw między posiłkami, ponieważ one nie sprzyjają pracy naszego organizmu. czytaj więcej >
"Gęsina na świętego Marcina" - zdjęcie główne

"Gęsina na świętego Marcina"

„Polacy zaś ten zwyczaj mają / W dzień świętego Marcina gęś tłustą piekają” – pisał barokowy poeta, Kasper Twardowski. Dlaczego jednak nie tylko w Polsce, ale i w całej Europie ,gęsi kojarzone są z postacią świętego? czytaj więcej >
Indyk słynie z walorów zdrowotnych i smakowych - zdjęcie główne

Indyk słynie z walorów zdrowotnych i smakowych

To, co jemy, ma ogromny wpływ na nasze zdrowie, a my najczęściej jemy szybko i nie zwracamy uwagi na składniki odżywcze, jakie są nam niezbędne do skomponowania prawidłowej diety. czytaj więcej >
Co zrobić, by kurczak był kruchy i soczysty? - zdjęcie główne

Co zrobić, by kurczak był kruchy i soczysty?

Aby danie z kurczakiem zachwycało nasze podniebienia, mięso musi być soczyste i jednocześnie kruche. To sprawi, że rozsmakuje się w nim każdy, kto go spróbuje. Jak to osiągnąć? czytaj więcej >
Mięso drobiowe najlepszym źródłem białka - zdjęcie główne

Mięso drobiowe najlepszym źródłem białka

Rodzice powinni pamiętać, że w okresie wczesnoszkolnym dzieci rosną i przybierają na wadze skokami. czytaj więcej >
Pamiętaj o... śniadaniu! - zdjęcie główne

Pamiętaj o... śniadaniu!

Pierwszy poranny posiłek stanowi podstawę zdrowej diety. czytaj więcej >
Zadbaj o energię dla swojego organizmu - zdjęcie główne

Zadbaj o energię dla swojego organizmu

Do życia i właściwego funkcjonowania nasz organizm potrzebuje energii. Warto zadbać o regularne, zbilansowane posiłki. czytaj więcej >
Gęsina nie tylko „na świętego Marcina” - zdjęcie główne

Gęsina nie tylko „na świętego Marcina”

W historii naszego kraju gęś zawsze była rarytasem w kuchni i symbolem polskiego krajobrazu. Mamy wielowiekowe tradycje, zarówno w hodowli jak i w przyrządzaniu tego mięsa, a początki ich sięgają aż XVI wieku. Na szczęście, tak niegdyś przez nas ceniona gęsina mozolnie powraca do łask. A co ważne, nie tylko jej wyborny smak odgrywa tu ważną rolę, ale także jej zdrowotne atuty. czytaj więcej >
Bogactwo smaków, kolorów i aromatów – poznaj kuchnię indyjską - zdjęcie główne

Bogactwo smaków, kolorów i aromatów – poznaj kuchnię indyjską

Indie zamieszkują przedstawiciele różnych narodów, grup społecznych, wyznawcy wielu religii, mówiący różnymi językami. Tak samo różnorodna jest kuchnia tego regionu. czytaj więcej >
Gotowanie na parze nie musi być nudne! - zdjęcie główne

Gotowanie na parze nie musi być nudne!

Gotowanie na parze uchodzi za najzdrowszy sposób przyrządzania posiłków. Wszystkie produkty, jakich używamy, zachowują w ten sposób swoje cenne wartości odżywcze. Są też najbardziej dietetyczne, bo do przygotowania tego typu dań nie używamy żadnego dodatkowego tłuszczu, jak w przypadku smażenia. czytaj więcej >
Grilluj zdrowo i bezpiecznie - zdjęcie główne

Grilluj zdrowo i bezpiecznie

Tradycyjna forma grillowania z wykorzystaniem węgla lub brykietu drzewnego nadal jest najbardziej popularna, choć nie brakuje także zwolenników przyrządzania potraw na urządzeniach elektrycznych czy gazowych. czytaj więcej >