Dobre porady

Najpopularniejszą przyprawą wykorzystywaną do dań z drobiu jest curry, w składzie którego znajdują się m.in. kurkuma, kolendra, imbir, kmin, goździki, kozieradka, koper włoski, czosnek, liść laurowy, cynamon, pieprz i sól. Curry to także nazwa sposobu przyrządzenia potraw w kuchni indyjskiej.

Mięso z kurczaka gotuje się najszybciej - zazwyczaj w czasie od 30 minut. Dłuższego przyrządzania - powyżej godziny, wymaga mięso indyka oraz kaczki. Z kolei mięso z perliczki i gęsi potrzebuje około dwóch godzin obróbki termicznej.

Aby uzyskać intensywny, klarowny rosół, mięso i warzywa należy umieścić w garnku i zalać zimną wodą, gotując na wolnym ogniu. Dla uzyskania złotego koloru wywaru warto dodać opaloną cebulę lub kurkumę. Najlepsze przyprawy i zioła do tego typu bulionu to liście laurowe, ziele angielskie, ziarenka pieprzu, a także lubczyk i natka pietruszki.

Pieczenie indyka w całości odbywa się na zasadach kalkulacji: indyk ważący ponad 4,5 kg – 45 minut na każdy kilogram, tuszki mniejsze niż 4,5 kg – 30 minut na kilogram. Zasada ta dotyczy wagi całej pieczeni, także jeśli nasz indyk waży 5 kg i wkładamy do niego kilogram farszu to traktujemy całość jako 6 kg, czyli 6 x 45 minut = 270 minut = 4 godziny i 30 minut.