Pięć posiłków to podstawa!

- Odchudzając się, nie powinniśmy cierpieć z głodu. Nasz organizm ma szansę w takich warunkach, na bieżąco zużywać spożywane pokarmy, bez gromadzenia ich w tkance zapasowej. Posiłki należy tak komponować, aby były urozmaicone, duże objętościowo, ale mało kaloryczne – przekonuje Maria Fall-Ławryniuk, dietetyk i terapeuta ruchowy.

W prawidłowo zbilansowanej diecie osób, które chcą zrzucić parę nadmiernych kilogramów, powinno znajdować się około 30-35% energii pochodzącej z białek, 40-45% pochodzącej z węglowodanów i około 20% pochodzących z tłuszczy, w większej ilości pochodzenia roślinnego.

Dlatego właśnie należy zrezygnować z jadania tłustych mięs, wędlin, zawiesistych sosów, pasztetów, metek, ciast i słodyczy na rzecz wprowadzenia do codziennego menu chudego mięsa drobiowego przygotowanego w piekarniku, na parze, duszonego, grillowanego, ale bez panierek i dodatkowych tłuszczy zewnętrznych, a także dużej ilości ryb, przygotowywanych na parze, zapiekanych w folii, chudych przetworów mlecznych, produktów pełnoziarnistych, dużej ilości warzyw i owoców, olei roślinnych, ziaren słonecznika, pestek dyni, orzechów, świeżych ziół.