Nie zapominaj o sosie!

• Cumberland

1⁄2 szklanki galaretki porzeczkowej utrzeć z 3 łyżkami ostrej musztardy, szczyptą cukru i soli, wlać 1⁄2 szklanki czerwonego wytrawnego wina i odcedzony sok wyciśnięty z 2 pomarańczy, dokładnie wymieszać, przyprawić do smaku. Udekorować startą skórka pomarańczową.

• Sos kaparowy

szklanka jogurtu naturalnego śródziemnomorskiego lub bałkańskie- go w wersji light, dodać łyżeczkę musztardy, łyżeczkę soku z cytryny, 3 łyżki kaparów, 2 łyżeczki płatków migdałowych, doprawić czubrycą zieloną, solą, grubo zmielonym czarnym pieprzem, ozdobić kaparami.

• Sos ziołowy

4 jajka ugotować na twardo, wyjąć żółtka, przetrzeć przez sito i utrzeć z 2 łyżeczkami soku z cytryny, dodać łyżeczkę chrzanu, szczyptę cukru, dodać szklankę jogurtu naturalnego, dokładnie wymiesza, doprawić do smaku. Białka jaj posiekać, 2 łyżki rzeżuchy posiekać, 1⁄2 pęczka kopru i szczypiorku posiekać. Zioła i posiekane białka dodać do sosu, wymieszać, przyprawić do smaku, sos schłodzić.

• Sos tatarski

2 jajka ugotowane na twardo posiekać, 2 korniszony i 4 łyżki różnych pikli (grzybów, małych kolb kukurydzy, cebulek) drobno posiekać, po 1⁄2 pęczka estragonu i koperku posiekać, szklankę jogurtu śródziemno-morskiego lub bałkańskiego (wersja light) lekko ubić trzepaczką, dodać jajka, zioła, przyprawy, pikle.

• Sos chrzanowy

duże kwaskowate jabłko zetrzeć na tarce, skropić sokiem z cytryny, szklankę jogurtu naturalnego ubić ze szczyptą cukru, dodać 2 łyżki twarożku chrzanowego, wymieszą, przyprawić solą, pieprzem i czubrycą, dodać 3 łyżki chrzanu i jabłko, wymieszać, ewentualnie jeszcze przyprawić, udekorować jabłkiem.

• Sos jogurtowy

ogórek zetrzeć na tarce o dużych oczkach, posolić, dodać czubrycę zieloną, czosnek obrać i wycisnąć, koperek posiekać. Do salaterki wlać jogurt, lekko odciśnięty ogórek, czosnek i koper, wymieszać, przyprawić ziołami do smaku.

• Sos winegret z cebulką

cebulę drobno posiekać, ocet winny rozetrzeć ze szczyptą soli, wlać oliwę, dodać cebulę i sos sojowy, utrzeć. Przyprawić do smaku.

"Finansowane z Funduszu Promocji Mięsa Drobiowego"