Przez smakoszy to mięso uznane zostało za najbardziej wykwintne

Kaczka w kuchni daje wiele możliwości: można ją piec, smażyć, gotować i dusić, faszerować, przetwarzać na pasztety, galantyny, pasty i budynie. Wybornie smakuje podana zarówno w towarzystwie warzyw jak i owoców, na ostro, słodko-kwaśno czy w ziołach.

Do wykwintnych dań należy kaczka w galarecie i galantyna z jej mięsa, natomiast pieczona z jabłkami jest jednym z popularniejszych dań serwowanych w najlepszych polskich restauracjach. Wybierając odpowiedni rodzaj mięsa należy starannie przygotować marynaty, dokonać wyboru odpowiednich świeżych ziół i innych dodatków, aby wydobyć szeroki wachlarz aromatów tkwiących w potrawach. 

Wspaniały jest zapach kaczki pieczonej z jabłkami lub pomarańczami, można również kacze mięso przygotować z brzoskwiniami, ananasem, pigwą, czereśniami i wieloma innymi owocami, nadziewać makaronem lub grzybami, podawać glazurowane w miodzie bądź duszone w potrawce, a także w sosie kaparowym, pomidorowym, cebulowym, koperkowym, w bazylii, czubrycy, migdałach, winie, z orzechami i kasztanami.

Kacze mięso to również bardzo dobre źródło białka, fosforu, żelaza, potasu oraz witamin z grupy B i witaminy PP, które są odpowiedzialne za sprawne funkcjonowanie układu nerwowego i przewodu pokarmowego.

"Finansowane z Funduszu Promocji Mięsa Drobiowego"