Indyk słynie z walorów zdrowotnych i smakowych

Jakie produkty ich nam dostarczają? Podstawowymi składnikami odżywczymi niezbędnymi dla życia i dobrego zdrowia są: białka, tłuszcze, węglowodany i mikroelementy. Jednym z podstawowych produktów spożywczych naszej diety, który dostarcza niezbędnych substancji odżywczych, jest mięso.

Szczególnie indycze – słynne ze swoich walorów zdrowotnych i smakowych – zawiera 24% białka odżywczego, bardzo dobrze przyswajalnego.

Dodatkową zaletą dietetyczną i smakową jest delikatna struktura mięsa, równomiernie przesycona tkanką tłuszczową. Tłuszcz zawarty w mięsie indyka jest bardziej strawny i łatwiej przyswajalny. Co bardzo ważne, zawiera więcej nienasyconych kwasów tłuszczowych, niezbędnych w diecie człowieka. Spośród wszystkich gatunków drobiu to właśnie indyk zawiera najwięcej cennych wielonienasyconych kwasów tłuszczowych (PUFA).

Doskonałe właściwości odżywcze indyczego mięsa znane są od dawna. Mięso to zawiera sporą dawkę chromu, który jest istotnym składnikiem tzw. czynnika tolerancji glukozy, uczestniczącego w procesach regulacji stężenia glukozy we krwi. Z tego względu indyk polecany jest osobom cierpiącym na cukrzycę, nadwagę lub inne zaburzenia gospodarki węglowodanowej.

Najważniejszym składnikiem mięsa jest białko, a jest ono niezbędne do prawidłowego rozwoju organizmu ludzkiego. Białka zawarte w mięsie indyczym są materiałem budulcowym i są one najważniejszym składnikiem pokarmowym, niezbędnym do utrzymania życia. Nie może być zastąpione żadnym innym składnikiem.

Mięso indycze jest skarbnicą aminokwasów o najwyższej wartości odżywczej niezbędnych w diecie człowieka, w przeciwieństwie do aminokwasów pochodzących z białek roślinnych, które są również wartościowe, ale nie tak doskonale zbilansowane. Spożywanie białka w zbyt małych ilościach lub o niskiej jakości, powoduje zwiększenie podatności na utratę odporności, zakażenia i choroby. Stosowanie diety niskobiałkowej przez dłuższy czas hamuje wzrost, powoduje rozpad i zużycie własnych tkanek ustrojowych bez możliwości ich odnowy.