Gulasz z gęsi z trawą cytrynową i czosnkiem

Ciepły i aromatyczny - musisz spróbować!
Łatwy

Składniki

• 1 kg piersi z gęsi • 150 ml bulionu warzywnego • 8-10 niewielkich ziemniaków • 4 sparzone pomidory obrane ze skórki • 4 ząbki czosnku • 3-4 łodygi trawy cytrynowej • cebula • 1⁄4 litra mleka kokosowego • kawałek świeżego imbiru

Wartość energetyczna (kcal/100g):
220

Przygotowanie

Mięso rozdrobnione na małe kawałki włożyć do dużego garnka, dodać obraną i grubo pokrojoną w plastry, piórka lub kawałki cebulę i całe ziemniaki. Wlać bulion, mleko kokosowe i dodać pomidory. Z trawy cytrynowej usunąć końcówki i zewnętrzną, zdrewniałą warstwę. Naciąć i zmiażdżyć łodygę za pomocą noża, wałka lub tłuczka, by wydobyć zapach. Wrzucić ją do garnka wraz z czosnkiem i rozkrojonym imbirem. Gulasz można gotować na kuchence lub w piekarniku. Najpierw należy potrawę doprowadzić do wrzenia, a następnie zmniejszyć temperaturę i gotować półtorej do dwóch godzin na małym ogniu. Przybierać kolendrą.

Komentarze