Gęś faszerowana kaszą gryczaną

Idealny przepis na smaczną gęsinę
Średni

Składniki

• gęś • 200 g gęsich wątróbek • 3-4 łyżki żurawiny suszonej lub konfitury • 3 jajka • 2 szklanki kaszy gryczanej • kilka suszonych grzybów • kilka kwaśnych jabłek • pęczek natki pietruszki • garść majeranku (najlepiej świeżego) • skórka z pomarańczy • sól, pieprz

Wartość energetyczna (kcal/100g):
260

Przygotowanie

Oczyszczoną gęś rozciąć wzdłuż grzbietu i usunąć ze środka jak najwięcej kości oraz piersi. Kości w nogach i skrzydełkach zostawić. Gęś od wewnątrz natrzeć solą, pieprzem i startą skórką z pomarańczy. Wstawić na noc do lodówki. W garnku nastawić wywar z grzybów, kości, piersi i podrobów gotować około 1 1⁄2 godziny. Odcedzić, a podroby i mięso posiekać. Kaszę wymieszać z jednym jajkiem, przełożyć do garnka i zalać bulionem w proporcji 1:2. Dołożyć posiekane mięso i podroby. Gdy kasza się ugotuje, ostudzić i dołożyć posiekaną natkę oraz pozostałe jajka. Powstałą masą nafaszerować gęś, zaszyć, natrzeć majerankiem i piec w temperaturze 180 st. C przez około 4 godziny. 30 minut przed końcem pieczenia wokół gęsi ułożyć wydrążone jabłka, które gorące napełnić żurawiną i podać do gęsi.

Komentarze