Gęsi pasztet z żurawiną i pistacjami

Wykwintny pasztet z gęsi.
Średni

Składniki

• mała gęś • 300 g wątróbki cielęcej • 100 g pieczarek • 100 g oczyszczonych pistacji • 4 łyżki suszonej żurawiny • 2 jajka • cebula • pęczek włoszczyzny • łyżka tłuszczu gęsiego • wątróbka z gęsi • ziele angielski • kajzerka• imbir, gałka muszkatołowa, liść laurowy • tłuszcz do formy • sól, pieprz.

Wartość energetyczna (kcal/100g):
300

Przygotowanie

Włoszczyznę oczyścić, obgotować gęś z przyprawami, zielem angielskim, listkiem laurowym, solą, pieprzem, majerankiem, włoszczyzną. Wątróbki pokroić, dusić z cebulą, dolać wody, doprowadzić do miękkości. Z obgotowanej gęsi oddzielić mięso od kości, połączyć z wątróbkami, dodać podsmażone pieczarki uprzednio pokrojone w kostkę, całość połączyć, przemielić. Namoczyć kajzerkę w ciepłym wywarze, pozostawić na 10 minut, odcedzić, dodać do mięsa, ponownie przemielić. Pokroić oczyszczone pistacje, połączyć je z żurawiną, całość połączyć z mięsem, dodać jajka, utartą gałkę muszkatołową, imbir, sól, pieprz do smaku, utrzeć na pulchną masę. Tłuszczem obłożyć foremki, nakładać masę mięsną, przykryć folią aluminiową i wstawić do piekarnika nagrzanego do temperatury 200 st. C na 30 minut, po czym temperaturę zmniejszyć do 180 st. C i piec jeszcze 45 minut. Podawać ze świeżo z utartą marchwią.

Komentarze