Gęś nadziewana owocami

młoda gęś (około 4-4,5 kg) • kg jabłek winnych • 50 dkg suszonych śliwek • duża cebula • 1⁄2 cytryny • sól, pieprz
Trudny

Składniki

młoda gęś (około 4-4,5 kg) • kg jabłek winnych • 50 dkg suszonych śliwek • duża cebula • 1⁄2 cytryny • sól, pieprz

Wartość energetyczna (kcal/100g):
305

Przygotowanie

Śliwki namoczyć w letniej wodzie, osączyć, wypestkować i pokroić na 4 części. Jabłka obrać ze skórki, pokroić w drobną kostkę, dodać do śliwek. Wypatroszoną gęś umyć dokładnie i przygotować następująco: wewnątrz natrzeć solą oraz pieprzem, a na zewnątrz sokiem z cytryny. Skórę szyjki odciągnąć na grzbiet i przypiąć szpilką do mięsa, do wnętrza tuszki włożyć cebulę pokrajaną w kostkę oraz jabłka i śliwki. Otwór zaszyć, nogi związać i skrzydełka założyć na grzbiet. Do głębokiej brytfanny włożyć ruszt, położyć na nim gęś, polać odrobiną wody i wstawić do nagrzanego piekarnika do 180 st. C, piec na złoty kolor (licząc po 45 minut na każdy kilogram). Pół godziny przed upływem czasu pieczenia wyjąć brytfannę z piekarnika, ostrym nożem ponacinać skórę, zlać tłuszcz, po czym powtórnie wstawić mięso do piekarnika i przypiec na chrupko na ostrym ogniu w temperaturze 200-220 st. C. Po upieczeniu, po około15 minutach usunąć nitkę i podzielić na porcje. Następnie ułożyć gęś na półmisku nadając jej pierwotny kształt. Owocowe nadzienie należy usunąć, gdyż wchłonęło zbyt dużo tłuszczu, stając się ciężkostrawne i bardzo wysokokaloryczne.

Komentarze