Kurczak z ryżem z WOKA

Danie inspirowane orientalną kuchnią
Łatwy

Składniki

2 piersi z kurczaka (po około 120-130 g) • 150 g ryżu basmati • 2 łyżki oliwy lub oleju ryżowego • 2 łyżki jasnego sosu sojowego • ząbek czosnku • pęczek dymki • pęczek bazylii tajskiej • jajko • cząstki cytryny • sól morska, pieprz

Wartość energetyczna (kcal/100g):
200

Przygotowanie

Ugotować ryż na małym ogniu do sypkości. Mięso pokroić w długie cienkie paski, czosnek posiekać, dymkę pokroić w krążki, oberwać listki z bazylii i posiekać. Jajo wbić do miski, roztrzepać, doprawić solą morską i pieprzem. Wlać na małą patelnię, na łyżkę rozgrzanej oliwy lub oleju ryżowego, smażyć 2 minuty, aż się zetnie. Omlecik zdjąć z patelni, pokroić w paseczki. W woku rozgrzać oliwę lub olej ryżowy, na tłuszcz położyć mięso wymieszane z czosnkiem, smażyć na dużym ogniu około 3 minuty stale mieszając. Dodać ryż, dymkę, bazylię, wymieszać z omletem pokrojonym w paseczki, doprawić sosem sojowym. Ozdobić cytryną i listkami bazylii, podawać tuż po przygotowaniu.

Komentarze