Szaszłyki drobiowe z owocami na liściu sałaty

Prosty przepis na pyszne, kolorowe szaszłyki
Łatwy

Składniki

• 600 g piersi z kurczaka • 250 g serka homogenizowanego • 100 g suszonych moreli • 100 g suszonych śliwek • 100 g szynki drobiowej • łyżka oliwy • sok z 1⁄2 cytryny • szczypta chili • 2 łyżki białego wina wytrawnego • bagietka pełnoziarnista • czubryca zielona • sól, pieprz

Wartość energetyczna (kcal/100g):
160

Przygotowanie

Oliwę, połowę soku z cytryny, chili, szczyptę soli wymieszać, aż składniki się połączą. Mięso pokroić w dużą kostkę, włożyć do marynaty. Plastry szynki przekroić wzdłuż na pół, owinąć nimi kilka moreli i śliwek. Na patyczki nabijać na przemian kawałki mięsa i owoce, zarówno zawinięte w szynce, jak i bez niej. Posmarować pozostałą częścią marynaty. Resztę moreli posiekać i wymieszać z serkiem, resztą soku z cytryny, winem, czubrycą zieloną i szczyptą soli. Ułożyć szaszłyki na grillu lub w piekarniku, piec około 10 minut, często obracając. Pokroić i podpiec bagietkę pełnoziarnistą i całość podawać na liściach sałaty.

Komentarze