Chrupiący indyk faszerowany w całości

Wykwintny obiad dla całej rodziny
Średni

Składniki

cały indyk (około 5 kg) • 4 kwaśne jabłka • szklanka mieszanych suszonych owoców: śliwki, morele, żurawina, rodzynki • oliwa z oliwek • podroby z indyka • cebula • pęczek natki pietruszki • majeranek • sól, pieprz

Wartość energetyczna (kcal/100g):
250

Przygotowanie

Jeżeli indyk jest mrożony, należy go rozmrozić, zostawiając na kilkanaście godzin w lodówce. Rozmrożonego lub świeżego indyka należy oczyścić, umyć dokładnie na zewnątrz i w środku, osuszyć. W 2 litrach wody rozpuścić dwie łyżeczki soli, następnie w tym roztworze zanurzyć tuszkę. Odstawić w chłodne miejsce i co jakiś czas przekręcać. Jabłka obrać ze skóry, wyciąć gniazda nasienne, pokroić w ósemki, posiekać natkę. Bakalie drobno pokroić, połączyć z jabłka- mi, dodać odrobinę soli, sporo pieprzu mielonego oraz łyżeczkę roztartego majeranku. Podroby wykorzystać do nadzienia, w tym celu należy je oczyścić, drobno posiekać, przesmażyć z cebulką, następnie dodać do mieszanki owocowej. Farszem nadziać indyka, zszyć go lub zapiąć szpilkami zrazowymi. Całość ułożyć na blasze do pieczenia, posmarować dokładnie oliwą z oliwek i upiec. Początkowo indyka pieczemy przez 30 minut w temperaturze 200oC, następnie zmniejszyć temperaturę do 160 st. C i piec tak długo, jak wymaga tego waga pieczeni. Co pół godziny sprawdzać stan zrumienienia i podlewać indyka wytrąconym tłuszczem i sosem. W razie potrzeby pod koniec pieczenia można przykryć folią aluminiową.

Komentarze