Pasztet z kaczki z serem, orzechami i morelami

Idealna propozycja na wykwintne śniadanie
Średni

Składniki

600 g gotowanego mięsa z kaczki bez kości • 400 g twarożku homogenizowanego • 300 g żółtego sera light (prymus light – 20% tłuszczu, w cienkich plastrach) • 150 g suszonych moreli • 80 g orze- chów włoskich (niepełna torebka) • 8 łyżek mleka • 2 kromki pumpernikla • 2 łyżeczki masła • 1⁄2 pęczka tymianku • łyżeczka mielonego kminku i majeranku • sól, biały pieprz

Wartość energetyczna (kcal/100g):
350

Przygotowanie

Mięso zmielić i doprawić kminkiem i majerankiem. Twarożek utrzeć z mlekiem, przyprawić do smaku solą i pieprzem. Dodać posiekany tymianek i orzechy oraz pokrojone w kostkę morele. Formę (dużą lub 2 mniejsze) na pasztet wyłożyć folią aluminiową, wyścielić ją kilkoma plasterkami żółtego sera w ten sposób, aby zachodziły jeden na drugi i tworzyły brzeg wysoki na 2 cm. Na żółtym serze rozłożyć połowę masy z twarożku, połowę masy z mięsa i znowu przykryć kilkoma plasterkami sera. Ponownie uformować brzeg wysoki na 2 cm. Włożyć resztę masy, przykryć pozostałymi plasterkami sera. Pumpernikiel posmarować masłem, ułoży na ostatniej warstwie żółtego sera i lekko docisnąć (po wyjęciu pumpernikiel będzie stanowił spód pasztetu). Pasztet przykryć folią, wstawić do lodówki na 3-4 godziny. Następnie wyjąć i usunąć folię. Można podawać na sałacie i udekorować morelami lub brzoskwiniami oraz tymiankiem.

Komentarze